KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2019 JANUÁR

A II. Szigeti-Városrész célterület januári közösségi beszélgetésére a Civil Közösségek Házában került sor. A közösségi beszélgetésen a Pécsi Magyar-Finn Társaság, a Gyermekeink Jövőjéért Közhasznú Kollégiumi Alapítvány, a Pannon Zenei Egyesület, a Pécsi Közösségi Alapítvány és a Baranya-Sakk Egyesület képviselője, valamint magánszemélyek vettek részt.

A közösségi beszélgetés kezdetén Dóri Éva közösségfejlesztési csoportvezető köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a közösségfejlesztési csoport személyi összetételében végbement változásokat. Bemutatta Barkóczi Szabinát, mint a Belső városrészek és a Szigeti-Városrész helyettes célterületfelelősét, s bíztatta a megjelenteket, hogy kérdés, kérés esetén forduljanak hozzá bizalommal, keressék őt megadott elérhetőségein, ill. szerdánként az ügyfélszolgálatok idejében is.

Tekintettel arra, hogy a Szigeti-városrész e havi közösségi beszélgetésére számos új szervezet érkezett, Dóri Éva közösségfejlesztési csoportvezető kérte a jelenlevőket, hogy mutatkozzanak be egymásnak, mondják el, hogy kiket képviselnek, milyen céllal érkeztek a beszélgetésre, milyen kérdéseik merültek fel a projekt kapcsán. A civil szervezeti képviselők és magánszemélyek megosztották egymással bekapcsolódási ötleteiket, s tanácsot kértek arra vonatkozóan, hogy tervezett rendezvényeiket miként tehetnék a lakosság felé méginkább nyitottá, közösségivé.

Dóri Éva közösségfejlesztési csoportvezető ismertette a projektet az újonnan bekapcsolódni kívánók előtt, felhívta a figyelmet a pecsikozossegek.hu oldalra, ahol minden információt megtalálhatnak a projekttel kapcsolatban, választ kaphatnak a leggyakrabban elhangzó kérdésekre, visszaolvashatják a korábbi közösségi beszélgetések emlékeztetőit és letölthetik a programjavaslati űrlapot. Ismételten felhívta a megjelentek figyelmét arra, hogy a projekt keretében csak közösségi összefogáson és interakción alapuló események és folyamatok támogatására nyílik lehetőség, s hogy ez a támogatás a közösségi együttműködésekben megvalósuló programok dologi költségeinek biztosítására nyújt lehetőséget. Bíztatta a jelenlevőket az együtt gondolkodásra, s közös javaslatok benyújtására is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a programjavaslatok beérkezését március közepéig várja a Pécsi Helyi Akciócsoport, annak érdekében, hogy az esetleges átfedéseket vagy még fennálló hiányosságokat szűrni és orvosolni lehessen. Az áprilisi közösségi beszélgetésen várhatóan már a beérkezett javaslatok a javaslattevők általi közös értékelésére, közös állásfoglalásra kerül majd sor. A határidő szűkössége miatt ismételten áttekintésre kerültek a programjavaslati űrlap kitöltésének sarkalatos tételei, Dóri Éva közösségfejlesztési csoportvezető kiemelte a rendezvények azon elemeit, melyek támogatására lehetőséget nyújt a TOP 6.9.2 projekt, s felhívta a megjelentek figyelmét a rendezvények esetleges jogdíj kötelezettségére. Azt tanácsolta, hogy szükség esetén jogdíjként 500 fő alatti közösségi eseményre átlagosan 30 ezer Ft-os költséget tüntessenek fel az űrlapon.

A résztvevők feltették a projekttel kapcsolatos kérdéseiket, s néhányan azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a Szigeti városrészben igencsak szűkösek a nem szabadtéri rendezvények megvalósítására alkalmas terek. Válaszolva erre Dóri Éva közösségfejlesztési csoportvezető a Nagycsaládosok Egyesületének Székházára, Xavéri Szent Ferenc Görögkatolikus Közösségi Ház (Alajos u. 2.), valamint a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár befogadóképességére, a velük való együttműködésre hívta fel a közösségformálásért tenni kívánók figyelmét.

A közösségi beszélgetés végeztével a résztvevők részéről az a visszajelzés érkezett, hogy a projekttel, ill. a programjavaslatokkal kapcsolatos további kérdéseikkel hamarosan felkeresik a Szigeti -városrész ügyfélszolgálatát, valamint több szervezet képviselője jelezte azt is, hogy szívesen eljuttatja az általa képviselt szervezet tagjaihoz a lakossági felmérés kérdőívét.